Mama Afrika Potovanje v Afriko Ugodna Potovanja Letlska Karta
Mama Afrika Potovanje v Afriko Ugodna Potovanja Letalska Karta
Mama Afrika Potovanje v Afriko Ugodna Potovanja Letalska Karta
Mama Afrika Potovanje V Afriko Slider01
Mama Afrika Potovanje V Afriko Slider02
Mama Afrika Potovanje V Afriko Slider02
previous arrow
next arrow

Želite na potovanje, potrebujete letalsko karto...  potrebujete prenočišče... pišite Nam!

Pred odhodom na Potovanje v Afriko

Letalska karta

Cena naših potovanj ne vključuje letalske karte, ki jo lahko kupite pri različnih turističnih agencijah. Prav tako lahko datum odhoda in prihoda v Afriko prilagodite glede na čas, ki ga imate na razpolago. Marsikdo bo v Afriki ostal še nekaj časa, ko se potovanje konča. Važno pa je, da zaradi varnosti prispete dan pred odhodom na potovanje in da imate povratni let dan po zaključku potovanja.

Prenočišče

Rezerviramo vam lahko tudi prenočišče pred ali po zaključku potovanja ali pa transfer od letališča do vašega hotela.

V kolikor želite, da vam mi priskrbimo letalsko karto ali prenočišče, nas o tem obvestite.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Valuta

V južni in vzhodni Afriki sta lokalna valuta in US$ splošno sprejeti. Menjalni tečaj lokalnih valut lahko precej niha, tako da preverite tečaj, preden se odpravite na pot. Primer spletnega mesta, ki ga lahko uporabite je https://valute.si.

Spodnje informacije se lahko spremenijo, čeprav jih posodabljamo pogosteje, zato vas prosimo, da nam pošljete povratne informacije, če menite, da podatki niso več točni.

Gotovina

Če s sabo vzamete ameriške dolarje, vedno poskrbite, da so bili natisnjeni po letu 2005. Ne jemljite raztrganih ali zmečkanih bankovcev, kajti lahko se vam zgodi, da takšnega denarja ne bodo vzeli. Dobro je vzeti bankovce različnih velikosti, tudi manjše, za morebitne napitnine in podobno. Denar, kot tudi pasuš in poslovne kartice je dobro nositi na denarnem pasu (okoli pasu na sebi), majhne količine pa v denarnici na bolj dostopnem mestu.

Kreditne in debitne kartice ter bankomati

V večini glavnih mest južne in vzhodne Afrike lahko razpolagate s kreditnimi karticami, med njimi pa sta najbolj razširjeni Visa in MasterCard, medtem ko Diners in American Express morda ne bosta vedno sprejeti. Predno odpotujete, na svoji banki javite kam potujete, saj banke zaradi povečanega števila finančnih zlorab plačilnih kartic, uvajajo črne liste regij in držav in brez predhodne napovedi bivanja v omenjenih državah oziroma regijah, ne boste mogli opraviti dviga gotovine na bančnih avtomatih. ATM dvigi so sicer dober način za dvig lokalne valute ob prihodu v novo državo.

Ulični prodajalci denarja

Ob prihodu se lahko srečate s trgovci na črnem trgu, ki vam bodo ponudili menjavo svojih ameriških dolarjev po ugodnejšem menjalnem tečaju kot banke. Prosimo, da na ulicah ne menjate denarja, saj ni vredno tveganja ali težav do katerih vas lahko privede.

Južna Afrika

Južnoafriški Rand (ZAR) je lokalna valuta, ki se uporablja v tej državi. Kreditne kartice so splošno sprejete in bankomati so na voljo v vseh večjih in manjših mestih. Druge mednarodne valute za plačila ne sprejemajo.

Lesoto

Južnoafriški Rand (ZAR) je sprejet tudi v Lesotu, vendar pa vam bo višek denarja vrnjen v lokalni valuti Lesoto, Maloti (M). Malote ne boste mogli uporabiti, ko se vrnete v Južno Afriko, zato poskusite dvigniti toliko Malotov, kolikor menite, da jih boste porabili, medtem ko ste v Lesotu. Druge mednarodne valute za plačila ne sprejemajo.

Svaziland

Južnoafriški Rand (ZAR) je sprejet v Svazilandu, tako da tukaj ni potrebe po spremembi lokalne valute, temveč imate na voljo ZAR. V večini primerov bodo kreditne kartice sprejete. Druge mednarodne valute za plačila ne sprejemajo.

Namibija

Južnoafriški Rand (ZAR) je sprejet v Namibiji, lokalna valuta pa je namibijski dolar (N $). Druge mednarodne valute za plačila ne sprejemajo. Kreditne kartice so široko sprejete, vendar se na oddaljenih območjih morda borijo s povezavo.

Bocvana

V Bocvani lahko uporabljate US$ in lokalno valuto Pula (BWP). V večini primerov bodo sprejete tudi kreditne in debetne kartice, vendar je najbolje, da vedno nosite s seboj US$ v kolikor tehnologija ne deluje.

Mozambik

Mozambiška lokalna valuta je Metical, denar pa lahko dvignete v večjih mestih na bankomatih. Prav tako lahko za plačila uporabljate Južnoafriški Rand (ZAR), ki je široko sprejet v vseh delih Mozambika. Za plačila lahko uporabjate kreditno kartico Visa, medtem ko Mastercard ni vedno sprejet. US$ lahko menjate v večini bank brez plačila provizije.

Zimbabve

V Zimbabveju sprejmejo US$, Bocvanino Pulo in Južnoafriški Rand, ker Zimbabve nima več svoje lokalne valute. Na bankomatih v Viktorijinih slapovih lahko dvignete ameriške dolarje, vendar pa ne sprejmejo vseh mednarodnih kartic. Kreditna kartica Visa in Barclays sta najbolj razširjeni.

Zambija

Lokalna valuta Kwacha (ZMK) se uporablja v Zambiji, čeprav boste našli nekaj cen, ki so navedene v ameriških dolarjih. Gotovino lahko zamenjate pri menjalnicah v mestih in v večjih vaseh, večina mest pa ima bankomate, ki sprejmejo kartico Visa.

Malavi

Lokalna valuta je Kwacha (MK), obstaja pa več menjalnic, kjer lahko po potrebi zamenjate US$. V večjih mestih so bankomati, kjer lahko dvignete lokalno valuto, sprejem kreditnih kartic pa ni vedno zagotovljen, zato poskrbite, da imate pri sebi nekaj denarja.

Tanzanija

Najboljša valuta v tej državi je US$ v mešanici velikih in majhnih bankovcev, Visa ali MasterCard kartica pa najbolj prepoznavni za dvig denarja na bankomatih. Bankomati niso vedno 100% zanesljivi, saj so lahko občasno brez denarja. Kreditne kartice niso splošno sprejete, lahko pa vam zaračunajo tudi večjo provizijo. Denar je možno zamenjati tudi v menjalnicah.

Kenija

Najboljša valuta v tej državi je US$ v mešanici velikih in majhnih bankovcev, Visa ali MasterCard kartica pa sta najbolj prepoznavni za dvig denarja na bankomatih. Barclays ima najbolj zanesljive bankomate za dvig denarja z mednarodnimi karticam. Kreditne kartice postajajo bolj splošno sprejete, vendar pa bodite pri uporabi kreditnih kartic zaradi možnih goljufij v Keniji previdni. Denar je možno zamenjati tudi v menjalnicah.

Uganda

Ugandski šiling (USh) in US$ sta sprejeta v Ugandi, denar pa lahko zamenjate tudi v menjalnicah. Visa bankomati so široko dostopni za dvig gotovine, včasih pa je možno plačilo s kreditnimi karticami. Za nekatere dejavnosti boste potrebovali US$.

Madagaskar

US$ in EUR so splošno sprejeti valuti v turističnih območjih in v večjih mestih. Bankomati so na voljo v mestih, medtem ko kreditne kartice redko sprejmejo za plačilo. Lokalna valuta je Ariary (Ar), denar pa lahko zamenjate v menjalnicah.

Etiopija

Za plačilo lahko uporabljate lokalno valuto Birr in US$, menjava denarja pa je možna v menjalicah. Nekatere bankomate lahko najdete v mestih, najbolj uporabna kreditna kartica pa je Visa. Kreditne kartice sicer niso na splošno sprejete, v kolikor pa jih sprejmejo, vam bodo zaračunali visoko provizijo.

Egipt

Egiptovska valuta je egipčanski funt (L.E.), medtem ko je vsekakor dobro potovati z ameriškimi dolarji, saj dolar uživa v Egiptu malenkostno ugodnejši tečaj in je pogosto direktno plačilno sredstvo. Manjše bankovce dolarjev je včasih težko zamenjate, zato zamenjajte večje bankovce, ko se vam prilika ponudi.

Maroko

Lokalna valuta je Dirham in je predvsem edino plačilno sredstvo, vendar pa EUR, US$ in GBP z lahkoto menjate v vseh menjalnicah. Bankomati so splošno razširjeni v večjih in manjših mestih, zato je dvig denarja najboljši način za dvig lokalne valute. Kreditne kartice so splošno sprejete v turističnih delih in mestih, kljub temu pa svetujemo, da potujete s kombinacijo kreditne, debitne kartice in gotovino.

Kaj spakirati

Vaša prtljaga je omejena na en nahrbtnik in en dnevni kos, ki skupaj naj ne tehtata več kot 20 kg. Kot splošno pravilo velja, da imate stvari preveč, ko ne morete dvigniti svoje prtljage. Večina ljudi naredi napako, ko vzame s sabo preveč stvari.

Prosimo, upoštevajte, da je to avanturistično potovanje v avanturističnem tovornjaku, pri čemer prtljage ne smejo vsebovati nobenih kovčkov v Samsonite stilu (trdih kovčkov).Omara oz. prostor, kjer je spravljena prtljaga meri 35 x 35 x 80 cm, zato je najbolje, da svoje stvari prinesete v potovalki ali nahbtniku, ki ga lahko spravite v ta prostor. Če se prtljaga ne ujema s temi dimenzijami, ni veliko drugih mest za postavitev vaše prtljage, kar bi tudi oviralo druge udeležence. Pri kovčkih bi tudi kaj kmalu dobili blato in kamenje med kolesa in tako bi jih morali nositi iz mesta A do B.

Ne pozabi da lepo zložene stvari doma zavzemejo veliko manj prostora, kot kasneje, ko niso zlikane, zato ne pretiravajte. Stvari lahko tudi sproti oprerete ali pa s sabo vzamete stare stvari, ki jih nameravate zavreči in si s tem naredite prostor za spominke v torbi.

Mama AFRIKA Potovanje v Afriko Torba

Fleksibilna torba ali nahrbtnik je odlična prtljaga, ki se lahko skrči v omarico avanturističnega tovornjaka.

Mama AFRIKA Potovanje v Afriko Prtljaga

Da vzamete takšen tip kovčka s sabo, ni ravno dobra ideja!

Mama AFRIKA Potovanje v Afriko Pas za Denar

Pas za denar je odlična ideja za nošenje pomembnih dokumentov, denarja in plačilnih kartic.

Mama AFRIKA Potovanje v Afriko Ključavnia

Kupi si majhno ključavnico, na ta način ne bo nobenih ključev, ki bi se lahko izgubili.

Pri kampiranju, boste morali s seboj vzeti tudi svojo spalno vrečo, saj teh ne izposojamo. Zato je zelo pomembno, da ne pozabite spakirati ali kupiti spalne vreče preden odidete z nami na taborenje!
Mi vam priskrbimo vzmetnice, debeline 5 cm, da imate udobno spanje in šotore. Vzglavniki tudi niso na voljo, zato prinesite svojega (najbolje napihljivega), če ga želite uporabljati.

Dnevna prtljaga

Glede na turo potovanja preverite ali morebiti potrebujete s sabo manjši nahrbtnik, kamor boste lahko spakirali stvari za enodnevne ali dvodnevne izlete.
Na primer na turi iz Cape Towna do Viktorijinih slapov boste potrebovali manjši nahrbtnik, ki je dovolj velik, da vanj spakirate osnovno opremo za dva dni (toaleto in oblačila). Lahko pa s sabo vzamete večjo vrečko in uporabite osnovni nahrbtnik za takšne izlete.

Mama AFRIKA Potovanje v Afriko Nahrbtnik

Stvari, ki jih morate spakirati

Komplet za vse vremenske razmere, vključno z:

 • 2/3 kratke hlače / krila
 • 1 jopič / anorak
 • trenirka / pulover
 • 2 para dolgih hlač in jeans
 • 2 para čevljev
 • 1 par sandalov
 • 3 ali 4 majice s kratkimi rokavi ali srajce s kratkimi rokavi
 • 2/3 majice z dolgimi rokavi
 • kopalke
 • spodnje perilo in nogavice
 • klobuk ali kapo, ki nudi zaščito pred soncem – po možnosti da pokriva zadnji del vratu
 • dežni plašč
 • komplet priložnostnih, a pametnih oblačil za občasno večerjo v restavraciji
 • kapa in rokavice, če potujete v zimskem času

Vaša oblačila morajo biti enostavna za pranje in sušenje, po možnosti da ne potrebujejo likanja. Izogibajte se sintetiki, ki je v vročem vremenu zelo neprijetna. Mnogi ljudje podcenjujejo, kako hladna je lahko Afrika – spomnite se na jakno!
Obstajajo tudi tople noči, vendar morate vedno nositi oblačila, ki pokrivajo roke in noge, kot zaščito proti komarjem ali pa so dnevi, ki so topli, a noč, ki so mrzle, zato načrtujte skrbno.
Za v restavracijo ali klub vzemite nabor priložnostnih, a pametnih oblačil za občasno večerjo.
Če nosite očala ali kontaktne leče, je priporočljivo prinesti tudi rezervni par.

Dodatni predmeti:

 • brisačo in brisačko za obraz
 • mokre robče
 • osebne toaletne potrebščine
 • spalno vrečo in napihljiv vzglavnik
 • svetilko in dovolj rezervnih baterij (najbolje naglavno svetiljko)
 • Kamero in rezervne baterije ter spominske kartice
 • steklenico vode
 • majhen nožek oz. priročni komplet z nožem in odpiračem
 • sprej za zaščito proti insektom in komarjem
 • kremo z zaščitnim faktorjem za sončenje in lotion po sončenju
 • sončna očala
 • uro
 • biorazgradljiv detergent za pranje perila
 • potni list in kopijo potnega lista in vize
 • dodatne osebne fotografije kot v potnem listu
 • potrdilo o cepljenju
 • denar
 • kreditno ali debitno kartico
 • majhni komplet za šivanje
 • plastične vrečke
 • kljukice za perilo in vrv
 • majhno ključavnico za vašo prtljago v tovornjaku
 • majhen osnovni komplet za prvo pomoč (sredsto proti bolečinam, tabletke proti dehidraciji, kapljice za oči, tablete proti driski…)

Zdravje

Zdravje in varnost

Na vsakem potovalnem tovornjaku imamo izolirano hladilno omarico, ki jo gostje lahko uporabljajo za hranjenje pijač skozi ves dan. Ker se ta hladilna omara nahaja v tovornjaku z gosti, je odvisno od njih ali bo hladilna omara napolnjena z ledom in čista.
Če imajo gostje zdravila, ki jih je treba ohladiti, je to najboljše mesto za shranjevanje zdravil. Skladiščiti jih je treba v trdi plastični, vodotesni posodi, da se ne zmoči ali poškoduje, saj bo v škatli z ledom, voda in pijača. V potovalnem tovornjaku imamo tudi zmrzovalnik, v kolikor je potrebno zdravila hraniti pri hladnejših temperaturah. V določenih trenutkih ne boste s tovornjakom (na primer v Okavanga Delti, Mozambiku – Dhow Safari ali Serengeti safari..). V teh primerih so na voljo omejeni prostori za shranjevanje zdravil v hladnem okolju.

Vsi potniki, starejši od 65 let, morajo izpolniti razdelke »A« in »B«. Če ste navedli, da imate že obstoječa bolezenska stanja, morate izpolniti tudi poglavje “C”. Z več informacijah kot razpolagamo, bolj bomo lahko pomagali in nudili medicinsko pomoč, v primeru izrednega dogodka.
Prosimo, upoštevajte, da bomo ocenili vašo zdravstveno informacijo v tem dokumentu in si pridržali pravico, da dodatno zaprosimo za oceno zdravnika, v kolikor bo to potrebno.

Priporočamo, da v kolikor imate zdravstvene probleme, se posvetujete z zdravnikom, ki je seznanjen z vašo zdravstveno zgodovino in potrebami, preden se odpravite na kakšno pustolovsko potovanje. Poskrbite, da ste pri zdravniku potrdili, da ste zdravstveno sposobni za vkrcanje na pot, ki ste jo rezervirali.

Prva pomoč

Na potovalnem tovornjaku je komplet za prvo pomoč, ki je na voljo v nujnih primerih. Vodniki ne bodo uporabljali kompleta kot lekarno, zato vam priporočamo, da vzamete osebni medicinski komplet zdravil. Vsi naši vodiči so kvalificirani v prvi pomoči.

Predlagana vsebina osebnega kompleta za prvo pomoč vključuje:
• Balzam za ustnice
• Anti-histaminska krema ali tablete
• Krema za sončenje in balzam po soncu
• Tablete za prečiščevanje vode
• Tablete proti bolečinam
• Zdravilo proti driski
• Dehidracijske soli (Linux kapsule)
• Elastoplasti / trakovi
• Sprej za zaščito pred insekti
• Sterilni povoj
• Antiseptična krema

Osebna higiena je zelo pomembna na poti, saj potujete skupaj z potniki v potovalnem tovornjaku, v toplem in vročem podnebju, zato bodite pozorni na osebno čistočo. Biti bolan na poti ni zabavno in veselje cele skupine je v veliki meri odvisno od tega, ali so vsi zdravi.

Povsem normalno za nekatere je, da imajo kdaj potovanja drisko. Ponavadi ne gre za resno stanje, temveč je le reakcija na hrano, vodo in tablete proti malariji, včasih pa je lahko posledica pomanjkanja pozornosti osnovni higieni. V kolikor imate drisko v kateri koli fazi, vas prosimo, da nemudoma obvestite svojega vodnika.

Prosimo da ste pozorni pri pranju posode in jedilnega pribora, saj je to lahko najhitrejši vzrok, da zboli celotna skupina. Prepričajte se, da je posoda temeljito očiščena. Zagotavljamo protibakterijsko tekočino za pomivanje, zato jo uporabljajte kolikor želite, prav tako prisrbimo antibakterijsko milo za umivanje rok. Prosimo, da ga redno uporabljate, še posebej pred obroki! Na poti uporabljamo kovinsko posodo, kot najbolj higiensko možnost.

Vsa sveža živila, ki jih uporabljamo, se sterilizirajo s sterilno raztopino.

Voda

Ena najpogostejših težav na poti je dehidracija. Na dan morate spiti najmanj 2 do 3 litre vode, v vročih poletnih mesecih pa tudi več. Voda na poti ni vedno pitna, zato vam bodo vodniki svetovali, kdaj lokalne vode ne smete piti. Ustekleničeno mineralno vodo lahko kupite večini kampov. V večini predelov severno od Južne Afrike morate kupiti lastno pitno vodo. Kje jo boste lahko kupili (lokalne trgovine, supermarketi) vas bodo opozorili naši vodniki. Na tovornjaku je 200-litrski rezervoar za vodo, katere se poslužimo le v sili in na splošno ni dobrega okusa.

Malarija

Malarija je resen problem v Afriki, kar pa ne pomeni, da bo problem tudi za vas, dokler uporabljate repelente in jemljete tablete proti malariji. Malarijo prenašajo komarji in je bolj razširjena, kjer je visoka koncentracija ljudi in vode.

Glavne točke, ki jih je treba upoštevati za zaščito proti malariji:

• preprečite, da bi vas komar ugriznil, tako da nosite oblačila, ki pokrivajo golo kožo (srajce z dolgimi rokavi, dolge hlače, nogavice, čevlji. Večina pikov komarjev se pojavi pod kolenom).
• poskrbite, da bo mreža proti komarjem zaprta,
• še posebno bodite pozorni ob sončnem zahodu, ko so komarji najbolj učinkoviti,
• uporabite učinkovite tablete proti malariji,
• odganjalec žuželk je najpomembnejša obrambna linija. Poskrbite, da boste imeli s sabo dovolj učinkovin (po možnosti držalo ali losjon) in da ga boste uporabljali pogosto! Na steklenici morate poiskati zdravilno učinkovino (DEET).

Profilaktično sredstvo ne prepreči malarije, vendar jo zdravite, v kolikor se spopadete z boleznijo. Prav tako vam prepreči, da resno zbolite. Ni res, da malarije ni mogoče pozdraviti.

Na razpolago imate 2 široki izbiri za preprečevanje malarije:

Dnevne tablete: Doxycycline (Doksiciklin), Chloroquine ali Paludrin tablete
Tedenske tablete: Larium, Mefliam, Mefloquine, Malarone

Prosimo, upoštevajte, da so kombinirane tablete Chloriquine & Paludrin praktično neučinkovite v vzhodni Afriki zaradi njihove široke uporabe v preteklosti. Ne priporočamo, da uporabite tovrstno profilakso, razen če ne morete vzeti nobene druge. Morda ste slišali negativna poročila o Larijamu in njegovih neželenih učinkih, vendar pa je 95% učinkovit, medtem ko imajo dnevne tablete le 30% učinkovitost. Preden izberete profilakso, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zelo pomembno je, da začnete jemati tablete en teden pred vstopom na območje malarije in štiri tedne po odhodu, saj je to obdobje inkubacije. Za več informacij o malariji obiščite:

Cepljenja

Priporočamo, da imate za Afriko naslednja cepljenja: Hepatitis A, B, kolera, rumena mrzlica, tetanus, steklina. Kakšna cepljenja potrebujete je tudi odvisno od tega, v kateri del Afrike potujete. Glede preventivnih cepljenj se morate posvetovati z zdravnikom ali v Ambulanti za cepljenje in potovalno medicino, Nacionalnega inšituta za javno zdravje, kjer vam bodo brezplačno svetovali in opravili cepljenje:

O zdravstvenih tveganjih na posameznih potovalnih destinacijah, o posameznih obolenjih in preventivnih ukrepih lahko izveste več tudi na spletni strani Sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva »Zdravi na pot in nazaj«.

Če ste vstopili na območje, okuženo z rumeno mrzlico, boste morali pred vstopom v druge države opraviti cepljenje.

Če potujete severno od Viktorijinih slapov, potem boste zagotovo potrebovali dokazilo o cepljenju z rumeno mrzlico.

Alkohol in droge

Odnos do pitja od zgodnjih jutranjih ur do pozne noči povzroča neprijetnosti. Poleg tega hitreje dehidrirate, ko uživate alkohol. Večina kampov ima bar, zato prosimo, da se pitje ohrani na razumni ravni za vaš užitek. Imamo trdno politiko o drogah na poti. Ne toleriramo jih! Policija pregleduje vozila in kampinge, opravljamo pa tudi številne mejne prehode. Če ste ujemete v nezakonite snovi, vam ne moremo pomagati. Verjamite pa, da si ne želite bivanja v lokalnem zaporu.

Lokalni zakoni in običaji

Potniki morajo spoštovati vse zakone držav, skozi katere gremo. To velja zlasti za tihotapljenje in posedovanje prepovedanih drog in strelnega orožja. Vsak potnik, za katerega se ugotovi, da krši takšne zakone ali s svojim ravnanjem ogroža druge potnike, mora takoj zapustiti skupino, brez povračila denarja. Ne pozabite, da smo gostje v vseh državah, ki jih obiščemo, zato se je dobro ravnati v skladu z njihovimi običaji.

Varnost

Potovanje v katerikoli državi ima svoje potencialne nevarnosti, tako tudi v afriških državah ni nič drugače. Zaradi velike stopnje revščine je tatvin več.

Veljajo osnovna pravila:

• na potovanja ne nosite nepotrebnih dragocenosti, kot so nakit ali drage ure,
• osebnih stvari ne puščajte brez nadzora,
• pri svojem vedenju ne bodite nepremišljeni, temveč previdni!
• hodite v skupini, zlasti ponoči.

Predlagamo vam tudi, da fotokopirate in s telefonom slikate vaše potne listine, letalske karte in plačilne kartice, kopije pa hranite ločeno od izvirnika.

Čeprav se bo izvajala vsa skrbnost in pozornost, ne moremo prevzeti odgovornosti za vse, kar je deponirano v tovornjaku ali na vozilu.

Priporočljivo je, da si uredite tudi zavarovanje za vrednostne osebne stvari.

Viza

Veljaven potni list in urejena viza so ključni pogoj za vstop v določeno državo. V kolikor na to ne pomislimo pravočasno, nam lahko povzroči veliko preglavic! Pridobitev vizuma lahko traja tudi do 7 tednov!
Zlato pravilo: potni list naj bo veljaven vsaj 6 mesecev po planiranem izstopu iz države! Če torej ob prijavi ugotovite, da se veljavnost vašega potnega lista izteče prej, je bolje razmišljati o podaljšanju oz. pridobitvi novega.
Po prejetju potnega lista z vizumom preverite veljavnost vize, kajti nemalokrat se zgodi napaka pri datumu veljavnosti vize in v kolikor vaša viza ne velja za cel čas potovanja, se boste morali predčasno vrniti oz. brez povratne karte v času veljavnosti vize, vas ne bodo spustili na avijon.
Vsi potniki morajo imeti tudi veljavno letalsko vozovnico naprej / nazaj ali dokazilo o drugih prevoznih sredstvih, ki potniku omogoča, da zapusti državo, v kateri se zaključi vaše potovanje.
Druga možnost je, da imate dokazilo o zadostnih denarnih sredstvih na računu (npr. kreditni kartici), ki vam omogočajo nakup letalske vozovnice za zapustitev države. Če potujemo v drugo državo in se ponovno vrnemo v prvotno, se prepričajte, da imate vizo za večkratni vstop.

Nekatere vize vam izdajo na meji, pred odhodom pa kontaktirajte naslednje ambasade za ureditev vize:

Južnoafriška Republika:

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Republiko Južno Afriko.

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju ne zahteva več osebne prisotnosti ob podaji vloge za vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo lahko slovenski državljani pošljejo na veleposlaništvo s kurirsko službo.

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike
Sandgasse 33
A-1190 Dunaj
Avstrija
T: (+) 43 1 320 64 93
F: (+) 43 1 320 64 93 51
vienna.bilateral@dirco.gov.za
www.suedafrika-botschaft.at

Lesoto

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Lesoto.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj 90 dni na dan izhoda iz države. V potnem listu je potrebno imeti dve prazni strani za žige mejnih organov.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Kraljavine Lesoto v Berlinu
Kurfürstenstrasse 84
10787 Berlin
Nemčija
Tel: (+) 49 30 25 75 72 0
Fax: (+) 49 30 25 75 72 22

Elektronska pošta: preko obrazca na spletni strani
www.lesothoembassy.de

Svaziland

Slovenski državljani vizuma za vstop v Kraljevino Eswatini (op. nekdanje ime države – Svazi/Swaziland) ne potrebujejo.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj tri mesece na dan vstopa v državo.

Za informacije se lahko obrnete na:

Veleposlaništvo Kraljevine Eswatini v Bruslju
Avenue Winston Churchill 188
1180 Brussels
Tel: (+) 32 2 347 4771 / 5725
Tel: (+) 32 2 343 6873 / 8740
Fax: (+) 32 2 347 4623

Bocvana

Slovenski državljani za vstop v Bocvano vizuma ne potrebujejo.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Mozambik

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Mozambik.
Potni list mora biti veljaven še tri mesece po datumu izhoda iz države. Priporočljivo je imeti v potnem listu vsaj dve prazni strani za vizume in vstopne / izstopne žige.

Vizum lahko pridobite na meji, je pa priporočljivo, da vam to po mailu potrdijo na veleposlaništvu:

Veleposlaništvu Mozambika v Rimu
Via Filipo Corridoni, 14
00195 Rim
Italija
Tel.: (+) 39 06 37 51 46 75
Fax: (+) 39 06 37 51 46 99
segreteria@ambasciatamozambico.it

ali na

Veleposlaništvu Mozambika v Berlinu
Stormstrasse 48
10551 Berlin
Nemčija
Tel.: (+) 49 30 39 87 65 00
Fax: (+) 49 30 39 87 65 03
emoza@aol.com

Zimbabve

Sovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Zimbabve.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo ob prihodu na letališče ali na mejo z državo. Dodatne informacije je možno dobiti na spletni strani zimbabvijske Imigracijske službe ali na pristojnem Veleposlaništvu Zimbabveja.

Zambija

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Zambijo.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo.

Za več informacij o vizumskih postopkih se obrnite na Veleposlaništvo Zambije v Berlinu:

Veleposlaništvo Republike Zambije
Axel-Springer Str. 54A
D-10117 Berlin
Nemčija
T: (+) 49 30 206 29 40
F: (+) 49 30 206 29 419
info@zambiaembassy.de
www.zambiaembassy.de

Malavi

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Malavi.
Veljavnost potnega lista mora biti šest mesecev na dan vstopa v državo.

Več informacij o vizumskem postopku lahko pridobite na:

Veleposlaništvu Malavija v Berlinu
Westfälische Straße 86
DE 10709 Berlin
Nemčija
Tel: (+) 49 30 84 31 540
Fax: (+) 49 30 84 31 5430
malawiberlin@aol.com
www.malawiembassy.de

Tanzanija

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujejo vizum. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Tanzanije v Rimu oz. na mejnih prehodih ob vstopu v državo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan oddaje vloge za vizum.

Kenija

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kenijo.
Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo.

Kenija ima t.i. elektronski vizum (e-vizum). Zanj je možno zaprositi preko spleta:

Veleposlaništvo Kenije na Dunaju
Neulinggasse 29/8, 1030 Wien
Tel: (+) +43 1 712 39 19
Faks: (+) 43 1 712 39 22
kenyarep-vienna@aon.at
http://kenyaembassyvienna.at

Uganda

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Ugando.

Veleposlaništvo Republike Ugande
Via Salita del Poggio Laurentino 7
Rim 00144
Italija
T: (+39) 06 321 36 88
info@embassyofuganda.it
Nje. eksc. gospa Elizabeth Paula Napeyok, veleposlanica

Madagaskar

Slovenski državljani za vstop na Madagaskar potrebujejo vizum:
Po informacijah Veleposlaništva Madagaskarja v Parizu, lahko slovenski državljani vizum pridobijo tudi ob vstopu v državo. Svetujemo, da se za več informacij obrnete na pristojno predstavništvo Madagaskarja.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Madagaskarja v Parizu
4, avenue Raphaël
75016 Pariz
T: +33 (0)9 83 32 45 15
infoambamadparis@yahoo.fr
www.ambassade-madagascar.fr

Etiopija

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Etiopijo.
Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Etiopije v Rimu
Via A. Vesalio 16
Rim 00161
Tel: (+) 39 06 44 16 161
Fax: (+) 39 06 44 03 676

Egipt

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt.
Vizum za turistični obisk je možno zaenkrat še pridobiti na mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških ali na letališčih). Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Egipt uvaja elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi peko spletne strani https://visa2egypt.gov.eg.
Sistem bo nadomestil izdajo vizumov na meji. Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem.

Maroko

Slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo.

Zavarovanje

Turistično zavarovanje

Prosimo, upoštevajte, da je ustrezno zdravstveno zavarovanje pogoj za rezervacijo potovanja. Zahtevamo podrobnosti vaše zavarovalne police, preden vam bo dovoljeno da odidete na pot, zato vas prosimo, da jo imate pri odhodu pri sebi. Zdravstveno zavarovanje je tako pomembno v primeru izrednega dogodka na oddaljenem območju (kar je večina področij, na katera potujemo).

Prosimo, dvakrat preverite drobni tisk pri vseh zavarovanjih. Vaše zavarovanje vas mora kriti v primeru, da potrebujete zračni prevoz v bolnišnico. Ker je v Afriki veliko javnih bolnišnic z zahodnimi standardi, se boste morda morali prepeljati v Južno Afriko zaradi preprostega problema. Številne zavarovalne police tudi ne zajemajo adrenalinskih športov, tj. Bungee jumpingov ali poleta s padalom, zato prosimo, da preverite tudi to, predno rezervirate dejavnost.

Zdravstveno zavarovanje je običajno relativno poceni, zato pri tem ne šparajte. Zamislite si, koliko bi morali plačati za zdravstveno oskrbo v drugi državi in prevoz v domovino!
Poskrbite, da vaše zavarovanje krije tudi stroške v primeru odpovedi potovanja in prevoz domov v primeru nezgode.

Na razpolago imete nekaj opcij turističnih zavarovanj:

Coris:
https://www.coris.si

Zavarovalnica Triglav:
http://www.triglav.si

Zavarovalnica Sava:
https://www.zav-sava.si

Zavarovalnica Adriatic:
https://www.adriatic-slovenica.si

Obroki na poti

V ceno potovanja so vključeni trije obroki na dan (razen če je pri opisu navedeno drugače). Do določene mere lahko poskrbimo za posebne prehranske zahteve, vendar ne pozabite, da potujete s skupino, obroke na poti pa pripravljajo vodniki na žaru ali na dveh plinskih gorilnikih, zato morda ne bo vedno možno pripravljati navadnih obrokov, brezglutenskih, brez laktoze in vegetarijanskih hkrati.

Če ste vegani, vam bodo vodniki priskrbeli solate, zelenjavo, sadje, riž, fižol, testenine, žitarice in kruh, vendar jim njihov proračun in čas ne omogočata nakupovanja kvinoje, raznih semen, oreščkov, tofuja, sojinega mleka in drugih beljakovinskih nadomestkov. Imejte to v mislih, ko greste v supermarket, da boste lahko ta živila kupili zase, vendar na lastne stroške, vodniki pa jih bodo shranili v hladilniku za vas.

Pogovorite se z vodičem o vaših prehranskih zahtevah in jim sporočite v kolikor ne dobite prave hrane, saj obstajajo različne stopnje intolerance.

Pri potovanju po Afriki se kupuje hrana v supermarketih, kolikor je to mogoče, saj bi lahko nakupovanje pri uličnih prodajalcih pomenilo tveganje za zdravje gostov. Vodniki morajo biti odgovorni in zagotoviti, da njihova pridelava izvira iz zanesljivih virov, kar je na splošno mogoče doseči le z nakupovanjem v supermarketih.

Zajtrk:

Kadar se odpravljamo na pot zgodaj, je tudi zajtrk na voljo zelo zgodaj. Takrat pripravimo preprost, a polnovreden zajtrtrk, to je čaj in kava, kruh in namazi, žita, jogurti, sadje… Kadar imamo pozen odhod in več časa za zajtrk, pa vam postrežemo z jajci, kašo, slanino, fižolom….

Kosilo:

Kosilo se običajno postreže na piknik mestu ob cesti, na poti do cilja. Ker imajo vodniki na voljo približno 45 minut, so kosila hitra, vendar nasitna. Sestavljena so iz sendvičev in solat (rižev solata, solata iz testenin, solata iz tune ali zelena solata). Vodniki imajo sestavljene menije obrokov, ki bi jih morali upoštevati, da bi zagotovili raznolikost na vsakodnevni osnovi.

Večerja:

Pri pripravi večerje imajo vodniki dovolj časa za pripravo okusnega obroka. Osredotočijo se na veliko beljakovin, zelenjave in ogljikovih hidratov. Velikokrat vam ponudimo tudi tradicionalne jedi.

Že sami obroki pomenijo edinstveno avanturo, kjer boste lahko uživali pod zvezdami z novimi prijatelji in izkusili prave prizore in zvoke Afrike!

Večino večerov preživimo v kampu, kjer se ponavadi pogovarjamo o Afriki. Med večerjo vam bodo vodiči povedali tudi podrobnosti o potovanju v naslednjih dneh. Prosimo da uporabite to priložnost in jih vprašate kar želite.

Standardi za hrano v vzhodni Afriki niso tako visoki kot v južni Afriki, ker je veliko manj časa za pripravo (več časa preživimo na cesti v vzhodni Afriki), hrana je veliko dražja in na razpolago ni toliko raznovrstne hrane.

Scroll to Top