Jamova cesta 48

1000 Ljubljana

info@mama-afrika.si

+386 31 383 333

26 Dni

Potovanje skozi štiri afriške države
(potovanje Južna Afrika, Namibija, Bocvana in Zimbabve)

Opis

Mama Afrika vam ponuja daljša avanturistična potovanja: Južna Afrika, Namibija, Bocvana in Zimbabve, na katerih boste spoznali velik del jugozahodne obale Afrike.

Potovanje pričnemo v Južni Afriki v Cape Townu, nato se odpravimo v Swakopmund, Namibija. Odkrivamo skrivnosti puščave na poti in izkusimo nedotaknjeno lepoto puščavske pokrajine.
Globlje ko se spuščamo v puščavo Namib, opazujemo počasi se spreminjajočo pokrajino, ki predstavljajo številne obraze te puščavske države. Od travnikov na vzhodu do rdečih sipin na zahodu. Nadaljujemo v notranjost Namibije, kjer se udeležimo safarija v Nacionalni park Etosha. S prehodom v Bocvano potujemo v Okavango delto, kjer se udeležimo safarija v delti, medtem ko raziskujemo plovne poti s tradicionalnimi kanuji.
Pot nas vodi skozi nacionalni park Chobe, ki je tretji največji park po velikosti v Bocvani in je poleg ostalih divjih živali dom največje afriške populacije slonov in obsega več kot 10.000 km2.
Pred nadaljevanjem potovanja skozi Zimbabve obiščemo osupljive Viktorijine slapove, kjer se lahko udeležite številnih adrenalinskih dovgodivščin, ki so vam tam na voljo. Spektakularni Viktorijini slapovi preko 1700 metrov širokega praga padajo okrog sto metrov v globino, so znani tudi pod lokalnim imenom “Mosi-oa Tunya” (dim, ki grmi) in so nedvomno eden izmed najlepših zakladov Afrike. Ležijo v Zambiji, kot tudi Zimbabvu. V nacionalnem parku Hwange (Zimbabve) obiščemo velike črede slonov, spektakularne skalne formacije Matoposa in obiščemo ruševine železnega obdobja Velikega Zimbabveja. Naše potovanje zaključimo v Južni Afriki v Johannesburgu. Na tem potovanju skozi štiri afriške države boste doživeli pravo afriško izkušnjo, obenem pa boste videli vse neverjetne vrhunce Južne Afrike, Namibije, Bocvane in Zimbabveja!

Cenik

KAMPIRANJE

3.052 Na osebo
  • Doplačilo v šotoru sam 146 €
  • Zeleni Sedež 30 €

HOTEL / LODGE​

4.312 Na osebo
  • Doplačilo enoposteljna soba 640 €
  • Zeleni Sedež 30 €

Info

Cena vključuje vodenje v angleškem ali nemškem jeziku, Obroki (zajtrk, kosilo in večerja) v številu, ki so navedeni pod opisom posameznega potovanja.
Letalska karta v ceno ni vključena.

Zeleni Sedež

Eko sedež – potujete okoljsko odgovorno s povračilom ekološkega dolga svojega ogljičnega odtisa.

Ogljikov dioksid je eden glavnih povzročiteljev globalnega segrevanja in ker ga zaradi človeške aktivnosti izpuščamo vedno več v ozračje, že čutimo posledice teh dejanj. Edini uporaben način za odstranitev odvečnega ogljikovega dioksida je posaditev dodatnih dreves oziroma vegetacije.

Z nakupom »Eko sedeža« vam omogočamo ekološko odgovoren način potovanja. S tem boste neposredno pomagali pri dodatnem pogozdovanju in omogočili prepotrebno financiranje neprofitnih organizacij, ki se trudijo za izboljšavo življenskih okoliščin ljudi in pa tudi živali na afriškem kontinentu.

Galerija

Povzetek Poti

Dan 1 | Regija Cederberg - Južna Afrika

V zgodnjih jutranjih urah potovanje pričnemo v Cape Town-u, Južna Afrika. Postanek naredimo v Table Bay, kjer naredimo še zadnje posnetke znamenite Table Montains, (znamenite mizaste gore v Južnoafriški republiki). Nadaljujemo skozi famozne vinograde Južne Afrike, kje si privoščimo pokušino vin v eni od lokalnih vinskih kmetiji. Ustavimo se tudi v znanem Spice Route, ki meji na mesto Paarl. Spice Route je posestvo, ki združuje zbirko okusov, ki so edinstveni za kulturo Cape , vključno s pivskim vrtom, umetniškimi deli, čokoladno in kavno proizvodnjo. Ni popolnega potovanja, če se ne ustavimo pri tradicionalnem “Padstal”. Te majhne kmetije stojijo v Južni Afriki in ponujajo številne domače jedi in peciva. Cedarberg regija ne samo, da se ponaša po spektakularnih gorah in kmetijah, ampak je dom Rooibos grmičevju. Ta avtohtonos Rooibos čajev je območju Cedarberg prinesla mednarodni sloves. Večerja na našem nočnem postanku ponuja priložnost, da se spoznavamo, medtem ko uživamo v južnoafriški gostoljubnosti.

Dan 2 | Namaqualand – Gariep, Oranžna reka »Orange River«

Namaqualand nam predstavi prve izkušnje na puščavskih poteh, ki nas bodo spremljale v prihodnjih dneh. Potovanje po Južni Afriki nadaljujemo severno in po krajšem postanku v Springboku, pridemo v naš kamp na bregovih reke Orange v Južni Afriki. Če potujete v pomladnih mesecih (od julija do septembra), se lahko srečate z divjimi cvetovi, ki so znani po tej regiji.

Dan 3 | Južnoafriška republika Gariep (Orange) River – kanjon Fish River, Namibija

Medtem ko je bila Orange river poimenovana po nizozemski kraljevi hiši, je bila v zadnjem času omenjena z izvirnim imenom Gariep, kar preprosto pomeni reko v domačem jeziku KhoeKhoe. Le ta izvira v gorah Lesota in je najdaljša reka v Južni Afriki. Ponuja edinstven kontrast puščavskim pokrajinam vzdolž svojega obrežja. Najboljši način, kako doživeti Orange river je, da se na tem potovanju po Južni Afriki odločiš za plovbo po tej reki s kanuji. Kasneje prestopimo mejo in potovanje nadaljujemo v Namibiji. Potujemo naprej v Fish river kanjon, ki je enen največjih na svetu. To popoldne se sprehodimo tudi ob robu kanjona in končamo dan z nepozabnim sončnim zahodom na robu kanjona.

Dan 4 | Fish River Canyon, Quiver Tree Forest in Giants Playground

Zgodaj zjutraj pospravimo naš tabor in se usmerimo k obrobju kanjona Fish river, Namibija. Prispeti moramo pravočasno, da ujamemo sončne žarke skozi kanjon. Po raztezanju nog z nežnim sprehodom po obrobju kanjona nadaljujemo proti zahodu in se odpravimo v Keetmanshoop. Naše popoldne bomo preživeli z vdiranjem skozi Quiver Tree Forest (park Quiver dreves) , ki so na tem prostoru ustvarjale skalnate formacije in vrsto labirintov.

Dan 5 | Namib - Naukluft nacionalni park

Potovanje nas vodi še globje v puščavo Namib, Namibija. Naš cilj so peščene sipine (dune fields), ki pokrivajo zahodne dele puščave. Dolge prašne ceste in redko naseljena kmetijska zemljišča nam ponujajo vpogled v prostranstvo podeželske Namibije. Od travnikov na vzhodu do rdečih sipin na zahodu se počasi spreminjajo pokrajine in predstavljajo veliko obrazov te puščavske države. Nocoj bomo taborili na pragu peščenih sipin.

Dan 6 | Sossusvlei peščene sipine - Naukluft nacionalni park

Gledanje sončnega vzhoda nad rdečimi peščenimi sipami je znameniti vrhunec vsakega potovanja in danes zjutraj odrinemo še pred sončnim vzhodom, splezamo na eno od sipin (Sipino 45), ki nam ponuja odlično izhodišče ob spreminjajočih se barvah puščavskega sončnega vzhoda. Ko se vrnemo v dolino uživamo v prijetnem zajtrku, nato pa nadaljujemo s štirikolesniki v Sossusvlei, Namibija, kjer popoldan preživimo v slani puščavi med mrtvimi drevesi. Nocoj bomo izpraznili rdeči pesek iz čevljev in prenočili pod čudovitimi pustolovskimi zvezdami.

Dan 7 | Swakopmund

Potovanje v Namibiji nadaljujemo proti zahodu in se odpravimo do obalnega mesta Svakopmund, kjer pričakujemo pustolovščino in odmerek civilizacije. Neomajno zapuščamo puščavo Namib čez Kozorogov povratnik (tudi južni povratnik), ki poteka po vzporedniku (23°26’22” južno od ekvatorja) in pot nadaljujemo do atlantske obale. Na laguni Walvis Bay naredimo krajši postanek in upamo, da bomo videli flaminge, ki se nahajajo na plitvinah. Po prihodu v Svakopmund bomo imeli priložnost, da rezerviramo katero od številnih dogodivščin.

Dan 8 | Swakopmund

Swakopmund nam ponuja vse ugodnosti majhnega mesta, kjer se lahko preizkusite v mnogokaterih adrenalinskih aktivnostih, ki vam jih nudi Swakopmund: deskanje po pesku, opazovanje delfinov s čolna, skok s padalom… ali pa raziskuj mesto, ki ponuja številne znamenitosti za vsak okus. Ne zamudite izbora slavnih kavarn in pekarn v tem lepem mestu Namibije!

Dan 9 | Swakopmud čez Spitzkoppe v Brandberg

Odrinemo zgodaj, da obiščemo ogromne granitne formacije Spitzkoppe, ki se nahajajo 700 metrov nad puščavskimi ravnicami Namibije. Prisotnost poslikav na skalah nam pove, da je tukaj pred mnogimi leti živelo ljudstvo San. Danes boste spoznali marsikateri njihov običaj!

Dan 10 | Brandberg bela dama »Brandberg White Lady«

Brandberg (v gorovju Burning) velja za najvišjo goro in je dom slavne Bele dame, ki je ena izmed več kot 45.000 skalnatih poslikav na tem območju. Zjutraj bomo naredili eno-urni pohod, da obiščemo poslikavo, ki naj bi bila stara okoli 2.000 let (pohod preči težek teren vzdolž soteske običajno suhe reke Tsisab). Po našem raziskovanju potovanje nadaljujemo do območja Kamanjab, Namibija.

Dan 11 | Etosha nacionalni park - safari

Potovanje nas vodi v narodni park Etosha, Namibija, ki je poznan po najbolj unikatnih safarijih. Razteza se na površini 22.270 km². V njem živi več sto vrst sesalcev, ptic in plazilcev, tudi več ogroženih vrst, kot so črni nosorogi. Ta dan na potovanja bomo preživeli na safariju, opazoval živali, ki se napajajo ob različnih napajališčih in raziskovali park. Odlično mesto za fotografiranje je tudi iz kampa, od koder zvečer opazujemo napajališča, kamor se pridejo odžejati različne živalske družine.

Dan 12 | Etosha nacionalni park - safari

Noben dan na safariju ni enak drugemu, zato izberemo kar dva dni za safari in napetost med raziskovanjem parka je motivacija, ki nam omogoča, da so naše oči široko odprte. Park bomo zapustili pozno popoldne in se odpeljali do naše namestitve.

Dan 13 | Windhoek

Pot nadaljujemo proti Windhoek-u, glavnemu mestu Namibije. Sprehodimo se po središču mesta in si tako ogledamo nekaj njegovih najbolj znanih znamenitosti.

Dan 14 | Ghanzi - Bocvana

Potovanje nas vodi proti vzhodu, v sosednjo državo Botsvano, v puščavo Kalahari, ki je precej drugačna od puščave Namib v Namibiji. Kalahari pokriva več kot 900 000 kvadratnih kilometrov. Tam živi nomadsko ljudstvo San, ki so lovci in nabiralci in so prenesli bogato znanje o rastlinah in živalih, ki igrajo tako pomembno vlogo v njihovem življenju. Nocoj uživamo v plesnem večeru, ki omogoča vpogled v njihovo kulturo pesmi, plesa in pripovedovanja zgodb.

Dan 15 | Okavango delta

Pred odhodom iz Ghanzija bomo uživali v informativno vodenem sprehodu s skupnostjo San. Pot nadaljujemo v Maun, Bocvana, kjer bomo imeli priložnost, da poletimo z avionom nad slikovito pokrajino Okvango delte (seveda če to čas in vreme dopušča). Zvečer nam bo vodnik razložil, kaj lahko pričakujemo pri celodnevnem izletu v Okavango delti. Tisti popotniki, ki se boste vkrcali na letalo za polet nad delto, se boste skupini ponovno pridružili 17. dan zjutraj v Maunu, od koder potovanje po Bocvani nadaljujemo skupaj.

Dan 16 | Okavango delta

Najbolj prijeten način za raziskovanje in doživljanje lepote in spokojnosti tega zapletenega sistema kanalov in lagun Okavango delte je z mokori (neke vrste kanuji). Zgodaj zjutraj se z safari vozili odpravimo na izhodiščno točko, kjer se sestanemo z vozniki mokori kanujev, ki nas bodo spremljali v Delto. Le ti nas popeljejo skozi območja mirnih, ozkih, s trstovjem obdanih kanalov, ki se odpirajo na prelepe lagune. Če pridete do enega od številnih otokov, se lahko z vašim »polerjem« odpravite na sprehod po otoku. Po sprehodu se s kanujem vrnemo skozi kanale nazaj do privezne postaje. Kljub temu, da vožna s kanuji po delti ni primarno safari, vas lahko na potovanu skozi delto v Bocvani spremljajo različne živali, kot so slon, žirafa, kudu, impala, zebra in druge.

Dan 17 | Nata

Danes zapustimo Maun in se ponovno pridružimo tistim, ki so izbrali paket aktivnosti za let z avionom. Skupaj potovanje nadaljujemo proti Nati, Bocvana. Večinoma dneva bomo preživeli v vozilu, medtem ko nas pot vodi po severnih delih Makgadigadi Pans, Bocvana. Popoldan uživamo v vodenem safariju v Nata Sanctuary v Bocvani, ki je leglo tisočerih ptic, vključno s pelikani in flamingoti. Makgadigadi Pans je dom tudi veličastnim Baobab drevesom. Baobab ali drevo opičjega kruhovca je mogočno drevo, ki ga najdemo v predelih tropske Afrike. Ime opičji kruhovec je dobil, ker opice njegov sadež obožujejo in je redno na njihovem jedilniku. Zaradi netipične oblike, jih Angleži imenujejo bottle tree, domačini pa tudi narobe obrnjeno drevo. Njegova krošnja namreč spominja na korenine drevesa. Obstajajo tudi primerki stari več tisočletij, a to zelo težko dokažemo zaradi votlega debla, saj nimajo starostnih obročev. Iz votlih dreves domačini včasih pridobivajo vodo, ki se pogosto nabira v deblu. Tukaj počakomo spektakularni sončni zahod.

Dan 18 | Chobe nacionalni park

Potovanje v Bocvani nadaljujemo severno v naš kamp na bregovih reke Chobe. To popoldne je namenjeno raziskovanju narodnega parka Chobe s štirikolesniki, kar nam omogoča popoln safari in srečanje s številnimi sloni, ki gostijo ob reki. Naš dan v Bocvani se konča s križarjenjem po reki Chobe in večejo ob tabornem ognju.

Dan 19 | Viktorijini slapovi - Zimbabve

S spomini na safari in srečanja z divjimi živalmi, prečkamo mejo z Zimbabvejem in potovanje nadaljujemo do Viktorijinih slapov. Avanturistični kraj Viktorijini slapovi ponuja vrsto neobveznih aktivnosti za tiste, ki želijo odmerek adrenalina. Za bolj sproščene popotnike pa so na razpolago lokalni marketi (tržnice) ali pa turistična okolica Viktorijinih slapov.

Dan 20 | Viktorijini slapovi

S številnimi dejavnostmi, ki so na voljo v Viktorijinih slapovih, je danes še en popoln dan za avanturo v Zimbabvu, ki najbolj ustreza vašemu slogu. Ali rafting po mogočni reka Zambezi ali pa polet z letalom preko slapov ob gledanju divjih živali ter še mnogo več…

Dan 21 | Viktorijini slapovi - Narodni park Hwange

V Zimbabveju obiščemo spektakularne Viktorijine slapove, znane tudi pod lokalnim imenom “Mosi-oa Tunya” (dim, ki grozi), ki so pod Uniscovo zaščito. Park se razteza na površini 12-tih kilometrov ob reki Zambezi. Slapovi, ki prek 1700 metrov širokega praga padejo okrog sto metrov v globino, so nedvomno eden izmed najlepših afriških zakladov. Ležijo tako v Zimbabveju, kot Zambiji. Najširši slapovi na svetu imajo v deževnem obdobju rekorden pretok deset milijonov litrov vode na sekundo, v sušnem obdobju pa je vodni padec manj intenziven, a še vedno občudovanja vreden. Po končanem ogledu potovanje nadaljujemo proti jugu do narodnega parka Hwange »Hwange National Park«, ki je največji narodni park v Zimbabveju in ponuja odlične možnosti za safari in ogled raznolikih prosto živečih živali, ki so doma v parku.

Dan 22 | Narodni park Hwange

Narodnem park Hwange je med vsemi divjimi živali tudi dom največjih 5, med katere štejemo bivola, slona, leva, leoparda in bivola. Dan preživimo na safariju s štirikolesniki.

Dan 23 | Narodni park Matopos, safari

Po zajtrku potovanje nadaljujemo proti jugu, do Bulawaya, drugega največjega mesta v Zimbabveju. Popoldne bomo preživeli z raziskovanjem Matopos narodnega parka z lokalnim vodnikom. Park je leta 2003 prejel priznanje kot UNESCO-va naravna svetovna dediščina in vključuje intenzivno varovalno območje, kjer živijo črni in beli nosorogi. Narodni park Matopos je poimenovan po besedah ​​Ndebele “Matobo”, ki pomeni plešasta glava, kar se nanaša na zaobljene granitne hribe, ki ga obdajajo. Zvečer se vrnemo v Bulawayo, kjer prenočimo.

Dan 24 | Veličasne ruševine v Zimbabveju »Great Zimbabwe Ruins«

Potovanje nas popelje v Masvingo in na ogled ruševin velikega Zimbabveja. Popoldan bomo uživali v vodenem ogledu te zgodovinske lokacije. Ta svetovna dediščina Unesca, je bila nekoč prestolnica Kraljevine Zimbabve, ki je bil poznan v pozni železni dobi. Vzamemo si čas, da se seznanimo z zapletenim kamnitim delom in doživimo dediščino tega spomenika zgodnje civilizacije.

Dan 25 | Tshipise, Južna Afrika

Prečkamo reko Limpopo in potovanje nadaljujemo v Južni Afriki. Naša večerna postojanka kjer prenočimo nam daje priložnost, da dan zaključimo s plavanjem v vročih izvirih Tshipise.

Dan 26 | Johannesburg, Južnoafriška republika

Odpravimo se proti jugu do Johannesburga, kjer prispemo do Belvedere nastanitve v poznih popoldanskih urah. Ob tradicionalni afriški večerji je čas za deljenje številnih zgodb in čudes iz afriških potovanj.

Kdaj Odpotujemo

NamestitevOdhodMesecLetoTrajanje
Hotel/Lodge in KampiranjeJanuar2021
Hotel/Lodge in KampiranjeFebruar2021
Hotel/Lodge in KampiranjeMarec2021
Hotel/Lodge in KampiranjeApril2021
Hotel/Lodge in KampiranjeMaj2021
Hotel/Lodge in KampiranjeJunij2021
Hotel/Lodge in Kampiranje14. | *28.Julij202026 dni
Hotel/Lodge in Kampiranje11. | 25.Avgust202026 dni
Hotel/Lodge in Kampiranje8. | 22.September202026 dni
Hotel/Lodge in Kampiranje*6. | 20.Oktober202026 dni
Hotel/Lodge in Kampiranje3. | 17.November202026 dni
Hotel/Lodge in Kampiranje1.December202026 dni

*Vodenje v nemškem jeziku

Povpraševanje Za Potovanje V Afriko

AKCIJSKA PONUDBA

10% ali 20%

Za določene datume odhodov vam ponujamo popust na redno ceno.