Jamova cesta 48

1000 Ljubljana

info@mama-afrika.si

+386 31 383 333

36 Dni

Iz Cape Towna do Viktorijinih slapov in Mozambika
(Potovanje Južna Afrika, Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik in Svaziland)

Opis

S potovanjem iz Cape Towna do Viktorijinih slapov in Mozambika, si boste zagotovili veliko neverjetnih dovgodivščin po vsej Afriki. Ko potujemo iz Cape Towna proti severu, opazimo kako se pokrajina počasi spreminja, globje kot gremo v puščavo Namib. Od travnikov na vzhodu, do rdečih sipin na zahodu. Adrenalinske pustolovščine, kot so bordanje po pesku, vožnja s štirikolesniki…., čakajo na nas v Svakopmundu. Preden začnemo z nepozabnim izletom v delti Okavango, gremo na safari v narodni park Etosha. Tu bomo videli leve, slone, nosorože, žirafe, kuduje in še mnogo drugih divjih živali. V nacionalnem parku Chobe bomo s čolni pluli po reki ob sončnem zahodu in gledali afriške živali, ki se kopajo v zadnjih žarkih svetlobe. Po Viktorijini slapovih nas čaka dvodnevni tranzit v Johannesburg. Nato obiščemo Narodni park Kruger, ki je največji nacionalni park v J. Afriški republiki in polen številčnih divjih živali. Na Panoramski poti obiščemo pomembne točke Bourke’s Luck Potholes, Three Rondavels in Božje okno, preden prispemo v Mozambik. Lahko se odločite za okrožje Inhambane, kjer se lahko sprostite in uživate v toplih vodah Indijskega oceana in se poslužite avanturističnih dejavnosti.

 • Posadka 2 Osebi
 • Največ 24 Potnikov
 • Avanturistični Tovornjak
 • 36 Dni in 35 Noči
 • Od Cape Towna do Johannesburga
 • 35 Zajtrk, 36 Kosilo, 35 Večerja
 • Južna Afrika, Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Svaziland

Cenik

KAMPIRANJE

3.682
Na osebo
 • Doplačilo če si v šotoru sam 240 €
 • Zeleni Sedež 42 €

HOTEL / LODGE​

5.154
Na osebo
 • Doplačilo za enoposteljno sobo 757 €
 • Zeleni Sedež 42 €

Cena vključuje vodenje v angleškem ali nemškem jeziku, Obroki (zajtrk, kosilo in večerja) v številu, ki so navedeni pod opisom posameznega potovanja.
Letalska karta v ceno ni vključena.

Eko sedež – potujete okoljsko odgovorno s povračilom ekološkega dolga svojega ogljičnega odtisa.

Ogljikov dioksid je eden glavnih povzročiteljev globalnega segrevanja in ker ga zaradi človeške aktivnosti izpuščamo vedno več v ozračje, že čutimo posledice teh dejanj. Edini uporaben način za odstranitev odvečnega ogljikovega dioksida je posaditev dodatnih dreves oziroma vegetacije.

Z nakupom »Eko sedeža« vam omogočamo ekološko odgovoren način potovanja. S tem boste neposredno pomagali pri dodatnem pogozdovanju in omogočili prepotrebno financiranje neprofitnih organizacij, ki se trudijo za izboljšavo življenskih okoliščin ljudi in pa tudi živali na afriškem kontinentu.

Galerija

Povzetek Poti

Dan 1 | Južna Africa – Regija Cederberg

V zgodnjih jutranjih urah odrinemo iz Cape Town-a. Postanek naredimo v Table Bay, kjer naredimo še zadnje posnetke znamenite Table Montains (znamenite mizaste gore).
Pot nadaljujemo skozi famozne vinograde, kje si privoščimo pokušino vin v eni od lokalnih vinskih kmetiji. Ustavimo se tudi v znanem Spice Route, ki meji na mesto Paarl.
Spice Route je posestvo, ki združuje zbirko okusov, ki so edinstveni za kulturo Cape , vključno s pivskim vrtom, umetniškimi deli, čokoladno in kavno proizvodnjo.
Ni popolnega potovanja, če se ne ustavimo pri tradicionalnem “Padstal”. Te majhne kmetije stojijo v J. Afriki in ponujajo številne domače jedi in peciva. Cedarberg regija ne samo, da se ponaša po spektakularnih gorah in kmetijah, ampak je dom Rooibos grmičevju. Ta avtohtonos Rooibos čajev je območju Cedarberg prinesla mednarodni sloves. Večerja na našem nočnem postanku ponuja priložnost, da se spoznavamo, medtem ko uživamo v južnoafriški gostoljubnosti.

Dan 2 | Namaqualand – Gariep, Oranžna reka »Orange River«

Namaqualand nam predstavi prve izkušnje na puščavskih poteh, ki nas bodo spremljale v prihodnjih dneh. Pot nadaljujemo severno in po krajšem postanku v Springboku, pridemo v naš kamp na bregovih reke Orange. Če potujete v pomladnih mesecih (od julija do septembra), se lahko srečate z divjimi cvetovi, ki so znani po tej regiji.

Dan 3 | Namibia – Gariep (Orange) River – kanjon Fish River

Medtem ko je bila Orange river (reka) poimenovana po nizozemski kraljevi hiši, je bila v zadnjem času omenjena z izvirnim imenom Gariep, kar preprosto pomeni reko v domačem jeziku KhoeKhoe. Le ta izvira v gorah Lesota in je najdaljša reka v Južni Afriki. Ponuja edinstven kontrast puščavskim pokrajinam vzdolž svojega obrežja. Najboljši način, kako doživeti Orange river je, da se odločiš za plovbo s kanuji. Kasneje prestopimo mejo in vstopimo Namibijo ter potujemo naprej v kanjon Fish river, enega največjih na svetu. To popoldne se sprehodimo tudi ob robu kanjona in končamo dan z nepozabnim sončnim zahodom na robu kanjona.

Dan 4 | Fish River Canyon, Quiver Tree Forest in Giants Playground

Zgodaj zjutraj pospravimo naš tabor in se usmerimo k obrobju Fish river Canyon (kanjona reke Fish) . Prispeti moramo pravočasno, da ujamemo sončne žarke skozi kanjon. Po raztezanju nog z nežnim sprehodom po obrobju kanjona, zavijemo proti zahodu in se odpravimo v Keetmanshoop. Naše popoldne bomo preživeli z vdiranjem skozi Quiver Tree Forest (park Quiver dreves) , ki so na tem prostoru ustvarjale skalnate formacije in vrsto labirintov.

Dan 5 | Namib-Naukluft nacionalni park

Vsako potovanje ima nekaj dolgih potovalnih dni, danes pa je eden tistih, ko se odpravimo še globje v puščavo Namib. Naš cilj so peščene sipine (dune fields), ki pokrivajo zahodne dele puščave. Dolge prašne ceste in redko naseljena kmetijska zemljišča nam ponujajo vpogled v prostranstvo podeželske Namibije. Od travnikov na vzhodu do rdečih sipin na zahodu se počasi spreminjajo pokrajine in predstavljajo veliko obrazov te puščavske države. Nocoj bomo taborili na pragu peščenih sipin.

Dan 6 | Sossusvlei peščene sipine - Namib - Naukluft nacionalni park

Gledanje sončnega vzhoda nad rdečimi peščenimi sipami je znameniti vrhunec vsakega potovanja v Namibijo in danes zjutraj odrinemo še pred sončnim vzhodom in splezamo na eno od sipin (Sipino 45), ki nam ponuja odlično izhodišče ob spreminjajočih se barvah puščavskega sončnega vzhoda. Spustimo se v dolino in uživamo v prijetnem zajtrku, preden se odpravimo s štirikolesniki v Sossusvlei, kjer bomo preživeli popoldan v slani puščavi med mrtvimi drevesi. Nocoj bomo izpraznili rdeči pesek iz čevljev in prenočili pod čudovitimi pustolovskimi zvezdami.

Dan 7 | Swakopmund

Pot nadaljujemo proti zahodu in se odpravimo do obalnega mesta Svakopmund, kjer pričakujemo pustolovščino in odmerek civilizacije. Neomajno zapuščamo Namib, označimo naš prehod čez Kozorogov povratnik (tudi južni povratnik), ki poteka po vzporedniku (23°26’22” južno od ekvatorja) in nadaljujemo do atlantske obale. Na laguni Walvis Bay naredimo krajši postanek in upamo, da bomo videli flaminge, ki se nahajajo na plitvinah. Po prihodu v Svakopmund bomo imeli priložnost, da rezerviramo katero od številnih dogodivščin.

Dan 8 | Swakopmund

Swakopmund nam ponuja vse ugodnosti majhnega mesta in adrenalinskih priložnosti. Izkoristi dan za katero izmed adrenalinskih aktivnosti, ki jih je v mestu na voljo na pretek: deskanje po pesku, opazovanje delfinov s čolna, skok s padalom… ali pa raziskuj mesto, ki ponuja številne znamenitosti za vsak okus. Ne zamudite izbora slavnih kavarn in pekarn v tem mestu.

Dan 9 | Swakopmud čez Spitzkoppe v Brandberg

Odrinemo zgodaj, da obiščemo ogromne granitne formacije Spitzkoppe, ki se nahajajo 700 metrov nad puščavskimi ravnicami. Prisotnost poslikav na skalah nam pove, da so tukaj pred mnogimi leti živeli ljudje San.

Dan 10 | Brandberg bela dama »Brandberg White Lady«

Brandberg (v gorovju Burning) velja za najvišjo goro v Namibiji in je dom slavne Bele dame, ki je ena izmed več kot 45.000 skalnatih poslikav na tem območju. Zjutraj bomo naredili eno-urni pohod, da obiščemo poslikavo, ki naj bi bila stara okoli 2.000 let (pohod preči težek teren vzdolž soteske običajno suhe reke Tsisab). Po našem raziskovanju nadaljujemo pot do območja Kamanjab.

Dan 11 | Etosha nacionalni park

Zgodaj zjutraj odrinemo v narodni park Etosha, ki je eden najbolj unikatnih krajev za ogled divjih živali. Razteza se na površini 22.270 km². V njem živi več sto vrst sesalcev, ptic in plazilcev, tudi več ogroženih, kot so črni nosorogi. Dan boš preživel v raziskovanju parka in opazoval živali, ki se napajajo ob različnih napajališčih. Odlično mesto za fotografiranje je tudi iz kampa, od koder zvečer opazujemo napajališče, kamor pridejo piti različne živalske družine.

Dan 12 | Etosha nacionalni park

Naš drugi dan v Etoshi omogoča, da še en dan nadaljujemo z raziskovanjem parka. Noben dan na safariju ni enak drugemu in napetost pred tem posebnim opazovanjem je motivacija, ki nam omogoča, da so naše oči široko odprte. Park bomo zapustili pozno popoldne in se odpeljali do naše namestitve.

Dan 13 | Windhoek

Zgodaj odrinemo proti Windhoek-u, glavnemu mestu Namibije. Sprehodimo se po središču mesta in si tako ogledamo nekaj najbolj znanih znamenitosti.

Dan 14 | Botsvana – Ghanzi

Danes potujemo proti vzhodu, v sosednjo državo Botsvano, v puščavo Kalahari, ki je precej drugačna od puščave Namib. Kalahari pokriva več kot 900 000 kvadratnih kilometrov. Tam živi nomadsko ljudstvo San, ki so lovci in nabiralci in so prenesli bogato znanje o rastlinah in živalih, ki igrajo tako pomembno vlogo v njihovem življenjskem. Nocoj uživamo v plesnem večeru, ki omogoča vpogled v njihovo kulturo pesmi, plesa in pripovedovanja zgodb.

Dan 15 | Okavango Delta

Pred odhodom iz Ghanzija bomo uživali v informativno vodenem sprehodu s skupnostjo San. Nato se odpravimo v Maun, kjer bomo popoldne imeli priložnost, da poletimo z avionom nad slikovito pokrajino Okvange delte (seveda če to čas in vreme dopušča). Zvečer nam bo vodnik razložil, kaj lahko pričakujemo pri celodnevnem izletu v Okavango delto.

Tisti popotniki, ki ste pred odhodom kupili paket aktivnosti, se boste vkrcali na letalo za polet nad delto in se skupini ponovno pridružili 17. dan zjutraj v Maunu.

Dan 16 | Okavango Delta

Najbolj prijeten način za raziskovanje in doživljanje lepote in spokojnosti tega zapletenega sistema kanalov in lagun Okavango delte je z mokori (neke vrste kanujev).
Zgodaj zjutraj se s safari vozili odpravimo na izhodiščno točko, kjer se sestanemo z vozniki mokori kanujev, ki nas bodo spremljali v delto. Le ti nas bodo popeljali skozi območja mirnih, ozkih, s trstovjem obdanih kanalov, ki se odpirajo na prelepe lagune. Če pridete do enega od številnih otokov, se lahko z vašim »polerjem« vodičem odpravite na sprehod po otokih. Po sprehodu se s kanujem vrnemo skozi kanale nazaj do privezne postaje. Kljub temu, da vožna s kanuji po delti ni primarno safari, vas lahko na poti spremljajo različne živali, kot so slon, žirafa, kudu, impala, zebra in druge.

Dan 17 | Nata

Danes zapustimo Maun in se ponovno pridružimo tistim, ki so izbrali paket aktivnosti za let z avionom. Skupaj potujemo proti Nati. Večinoma dneva bomo preživeli v vozilu, medtem ko potujemo po severnih delih Makgadigadi Pans. Izbor paketa aktivnosti omogoči, da bomo popoldan uživali v vodenem safariju v Nata Sanctuary, ki je leglo tisočerih ptic, vključno s pelikani in flamingoti.

Makgadigadi Pans so dom tudi veličastnim Baobab drevesom. Baobab ali drevo opičjega kruhovca je mogočno drevo, ki ga najdemo v predelih tropske afrike. Ime opičji kruhovec je dobil, ker opice njegov sadež obožujejo in je redno na njihovem jedilniku. Zaradi netipične oblike, jih Angleži imenujejo bottle tree, domačini pa tudi narobe obrnjeno drevo. Njegova krošnja namreč spominja na korenine drevesa. Obstajajo tudi primerki stari več tisočletij, a to zelo težko dokažemo zaradi votlega debla, saj nimajo starostnih obročev. Iz votlih dreves domačini včasih pridobivajo tudi vodo, ki se pogosto nabira v deblu.
Tukaj počakomo spektakularni sončni zahod.

Dan 18 | Chobe nacionalni park

Nadaljujemo pot severno v naš kamp na bregovih reke Chobe. To popoldne je namenjeno za raziskovanje narodnega parka Chobe s štirikolesniki, kar nam omogoča popolno osebno doživetje s številnimi sloni, ki gostijo ob reki. Naš dan se konča s križarjenjem po reki in večejo ob tabornem ognju.

Dan 19 | Zimbabve – Viktorijini slapovi

S spomini na naša srečanja divjih živali, prečkamo mejo z Zimbabvejem in se odpeljemo do Viktorijinih slapov. Avanturistični kraj Victoria Falls ponuja vrsto neobveznih aktivnosti za tiste, ki želijo odmerek adrenalina. Za bolj sproščene popotnike pa so na razpolago lokalni marketi (tržnice) ali pa turistična okolica Viktorijinih slapov.

Dan 20 | Viktorijini slapovi

S številnimi dejavnostmi, ki so na voljo v Viktorijinih slapovih, je danes še en popoln dan za avanturo, ki najbolj ustreza vašemu slogu. Ali rafting po mogočni reka Zambezi ali pa polet z letalom preko slapov ob gledanju divjih živali ter še mnogo več….

Dan 21 | Viktorijini slapovi - Francistown

Ko zapustimo mogočne Viktorijine slapove prečkamo mejo s Bocvano in potujemo južno v mestece Francistown.

Dan 22 | Francistown - Johannesburg

Zjutraj se odpravimo proti jugu do Johannesburga, kjer prispemo do Belvedere nastanitve v poznih popoldanskih urah, kjer nas čaka tradicionalna afriška večerja. Večer je čas za deljenje velikih in številnih zgodb in za praznovanje številnih čudes iz afriških potovanj.

Dan 23 | Johannesburg - Nacionalni park Kruger

Ko pustimo mesto Johannesburg za sabo, nas pot pripelje na področje Mpumalange, provinco, ki meji s Svazilandom, Mozambikom in J. Afriko in literarno pomeni prostor, kjer vzhaja sonce. Naše potovanje poteka po stopinjah starih trgovskih poti do Lowvelda in Nacionalnega parka Kruger. Popoldne boste imeli priložnost, da se pridružite neobvezni vožnji ob sončnem zahodu.

Dan 24 | Nacionalni park Kruger

Zgodaj zjutraj se odpravimo v Nacionalni park Kruger, da uživamo v celodnevnem safariju. Obilje divjih živali nam prinaša priložnost za ogled tudi največjih 5 živali “Big 5”. Paket aktivnosti ponuja dodatno vznemirjenje, to je doživljanje parka s štirikolesnikom. Ta večer imamo še eno priložnost za opazovanje sončnega zahoda v parku.

Dan 25 | Nacionalni park Kruger - Panoramska cesta »Panorama Route«

Tisti, ki so se odločili za jutranji sprehod po nacionalnem parku, bodo morali zgodaj vstati, medtem ko se nam ostali pridružijo na vožnji po Panoramski cesti, ki ponuja čudovite panoramske razglede ter kulturne in naravne postojanke. Obiskali bomo vrhunce Bourke’s Luck Potholes, Three Rondavels in God’s Window, predno se vrnemo v naš tabor.

Dan 26 | Maputo, Mozambik

Ob plažah Indijskega oceana vstopamo v Mozambik in naredimo naš prvi postanek v Maputu, glavnem mestu Mozambika, ki ponuja živahno in eklektično mešanico kultur. Po nastanitvi v našem hotelu z vodnikom raziskujemo mestne znamenitosti in sprehajalni poti. Maputo ponuja zanimivo in raznoliko arhitekturo in noben obisk mesta ni popoln brez brskanja po lokalnem trgu. Nocoj večerjamo v lokalni restavraciji in si ogledamo nočno življenje v mestu.

Dan 27 | Inhambane - Plaža Barra

V okrožju Inhambane potujemo po severni cesti vzdolž obale. Medtem ko je pred nami dolga pot, je potovanje zanimivo, saj gremo skozi številne vasi, mimo kokosovih nasadov, nasadov indijskih oreščkov ter sladkornega trsa. Naša pot nas pripelje do plaž, obdanih z bananovci in čakata nas dva dneva sprostitve in oceanske zabave. Nocoj bomo pogoščeni s tradicionalno mozambiško večerjo.

Dan 28 | Inhambane

Pred nami sta dva dveva sprostitve in uživanja v toplih vodah Indijskega oceana in počitka na plažah, bolj pustolovski pa se lahko prijavite za različne aktivnosti. Plaže v vasi Barra so varne za kopanje in grebeni na tem delu obale ponujajo odlične možnosti za pravo potapljanje ali potapljanje z masko.

Dan 29 | Inhambane

Naredimo kratko vožnjo v Tofo, da preživimo dan na še eni znameniti plaži Mozambika. Z varnim kopanjem, očarljivim trgom in številnimi priljubljenimi plažami je Tofo kot nalašč za enodnevni izlet. Drugi dan nam ponuja tudi priložnost, da izkoristimo čim več aktivnosti, ki so nam na razpolago.

Dan 30 | Vilanculos

Zjutraj se ustavimo v mestu Inhambane, kjer bomo imeli priložnost raziskati trg in zgodovinske ulice tega nekdanjega trgovskega pristanišča. Za tiste ki uživate v avanturi, bo vaš vodnik uredil enega od znamenitih trajektov Dhow, ki nas bo popeljal čez zaliv. Te čvrste tramaste stare čolne, so na vzhodni obali Afrike izdelovali že stoletja in potovanje po zalivu je resnično lokalna izkušnja. Če želite pa lahko vzamete vodni taksi do Maxixe na zadnji strani zaliva. Sledi ponovna združitev obeh skupin in pot proti severu, do naslednjega postanka v Vilanculosu.

Dan 31 | Izlet v Bazaruto

Zjutraj se vkrcamo na tradicionalni čoln »dove« in odplujemo do otokov arhipelaga Bazaruto, ki je skupina šestih otokov v Mozambiku in največji naravni morski rezervat v Južni Afriki. Dan preživimo z raziskovanjem otokov, s potapljanjem in uživanjem v plažah tega otoškega raja. Prepričajte se, da je vaša krema za sončenje pri roki, saj bomo celi dan raziskovali po soncu, morju in pesku. Popoldan se vrnemo in uživamo v dobro zasluženem nočnem počitku.

Dan 32 | Xai Xai območje

Dobro spočiti smo za okrožje Xai-Xai, kamor prispemo pozno popoldne. Ponovno imamo čas za sprehod po plaži in sončni zahod, da se pozdravimo z Indijskim oceanom in nedotaknjenimi plažami Mozambika.

Dan 33 | Hlane rezervat »Game Reserve«, Svaziland

Zjutraj zjutraj se odpravimo na pot in potujemo po Maputu, kjer prečkamo mejo s Svazilandom.

Dan 34 | Svaziland

Naše bivanje v Svazilandu nam ponuja priložnost, da uživamo v jutranjem safariju v nacionalnem parku – Hlane Game Reserve (tisti, ki boste kupili paket aktivnosti). Po končanem safariju se odpeljemo iz Hlane v drugi naravni park Svazilanda, Mliwane.

Dan 35 | Svaziland

Prepletena mreža devetih poti poteka skozi Mlilwane in zjutraj boste imeli priložnost, da z vodnikom poiščete pravo pot. Po kosilu v kampu popoldan preživimo na sprehodu skozi skupnost Esajeni, ki nam omogoča spoznavanje njihovega vsakodnevnega življenje. Ta interaktivna izkušnja bi lahko vključevala ličkanje koruze, nošenje voda, gradnjo stene ali pa pranje oblačil v toku.

Dan 36 | Johannesburg

Naša zadnja postojanka nas pripelje v mesto Johannesburg, ko razmišljamo o divjih živalih in plažah, ki so napolnile naše dneve in spomine. Pozno popoldne prispemo do hotela Belvedere in vsi smo vabljeni k zadnjem skupnem tradicionalnem obroku. Danes zvečer je čas za praznovanje številnih čudes afriških potovanj in pripovedovanje njihovih zgodb.

Kdaj Odpotujemo

NamestitevOdhodMesecLetoTrajanje
Kampiranje in Hotel/Lodge18.Januar202036 dni
Kampiranje01., 15.Februar202036 dni
Hotel/Lodge29.Februar202036 dni
Kampiranje *14., 28.Marec202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge11., 25.April202036 dni
Kampiranje9.Maj202036 dni
Hotel/Lodge*23.Maj202036 dni
Kampiranje6., 20.Junij202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge04., 18.Julij202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge*01., *15., 29.Avgust202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge12., 26.September202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge*10., *24.Oktober202036 dni
Kampiranje in Hotel/Lodge07., 21.November202036 dni
Kampiranje in Hotel/LodgeDecember202036 dni

*Vodenje v nemškem jeziku

Povpraševanje Za Potovanje V Afriko

CroatianEnglishGermanItalianSerbianSlovenian